Διαβάστε το newsletter στον browser σας


Facebook Twitter Google+ Pinterest LinkedIn

ΜΗΝΑΣ ΕΦΗΒΕΙΑΣ 2015 – ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2015

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΕΣ ΟΜΑΔΕΣ
ΕΦΗΒΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ

(τάξεις σχολείων, ομάδες λογοτεχνίας, καλλιτεχνικές ομάδες,
μαθητές φροντιστηρίων, συλλόγων κ.ά.)

Για να συμμετάσχετε με την τάξη σας στον Μήνα Εφηβείας, επικοινωνήστε μαζί μας.
Τμήμα Εκδηλώσεων Εκδόσεων Πατάκη: 210.36.50.024
[email protected]

Κλείστε τώρα μία εκδήλωση για την τάξη σας και δώστε μια άλλη διάσταση
στο θέμα που δουλεύετε με τους μαθητές σας


Οι έφηβοι αγγίζουν το άπειρο
Άννα Κοντολέων, συγγραφέας, μεταφράστρια, θεατρολόγος
{ΔΗΜΟΤΙΚH ΒΙΒΛΙΟΘHΚΗ ΧΑΝIΩΝ}
{ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΠΑΤΑΚΗ}

Χρησιμοποιώντας υλικό από το βιβλίο της Μέχρι το άπειρο κι ακόμα παραπέρα και από το μυθιστόρημα που μετέφρασε, το Μαξ της Σάρα Κοέν-Σκαλί, η Άννα Κοντολέων συναντά τους εφήβους σε μια συμμετοχική δράση στην οποία καλούνται, σαν σε χαλασμένο τηλέφωνο, να μεταβιβάσουν πληροφορίες που θα τους δίνει η ίδια, καλώντας τους όμως να τις «ντύσουν» με δικές τους σκέψεις, συναισθήματα, λέξεις, κινήσεις, στίχους, μουσικές κ.ά. Ένα παιχνίδι το οποίο μέσα από λογοτεχνικές αναφορές, τεχνικές δραματοποίησης και ασκήσεις δημιουργικής γραφής θα τους οδηγήσει σε μια διαδρομή από το σκοτάδι στο φως, από τον φόβο στην ελευθερία, από το μηδέν στο άπειρο.


Πρόσωπο με πρόσωπο
Μάνος Κοντολέων, συγγραφέας
{ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΠΑΤΑΚΗ}

Η εφηβική λογοτεχνία καταπιάνεται πολλές φορές με θέματα που αποτελούν φλέγοντα κοινωνικά προβλήματα φέρνοντας στο προσκήνιο δύσκολες καταστάσεις που ζουν έφηβοι ήρωες. Κατά πόσο όμως είμαστε εξοικειωμένοι με το να αναλογιστούμε τα ρεαλιστικά γεγονότα μέσα από το λογοτεχνικό κείμενο; Να συνειδητοποιήσουμε δηλαδή πως ο συγγραφέας ερευνά την πραγματική ζωή και εμπνέεται από αυτήν για να γράψει, προσέχοντας πάντα τα όρια που πρέπει να κρατήσει; Ελάτε μέσα από οπτικοακουστικό υλικό και με αφορμή το βιβλίο του Μάνου Κοντολέων Δε με λένε Ρεγγίνα... Άλεχ με λένε να μιλήσουμε για αυτά που δεν αποτυπώνονται στο χαρτί και για τα άλλα που όταν αποτυπώνονται προσπαθούν να μας αφυπνίσουν και να μας φέρουν πρόσωπο με πρόσωπο με μια άλλη ζωή, πολλών ανθρώπων που ζουν εκεί έξω.


Διαφωνώντας δημιουργικά με τους εφήβους
Πολυχρόνης Κουτσάκης, συγγραφέας, Αναπληρωτής Καθηγητής Πολυτεχνείου Κρήτης
{ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΧΑΝΙΩΝ}
{ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΠΑΤΑΚΗ}

Ο Πολυχρόνης Κουτσάκης καλεί τους εφήβους σε μια συνάντηση εποικοδομητικής αντιπαράθεσης και διαφωνίας. Με αφορμή ερεθίσματα που θα τους δώσει μέσα από ταινίες, video clip, διαφημίσεις, εικόνες, βιβλία κ.ά., θα τους παροτρύνει σε μια δημιουργική συζήτηση και θα τους καλέσει να πάρουν θέση πάνω σε θέματα κοινωνικά, πολιτιστικά, εκπαιδευτικά, θέματα που απασχολούν τους νέους σήμερα στις σχέσεις τους με τους άλλους, με το δικαίωμά τους στο όνειρο για ένα καλύτερο αύριο, με το δικαίωμά τους στην έκφραση. Σε κάθε απάντησή τους, είτε θετική είτε αρνητική, θα λειτουργεί ως αντίλογος στοχεύοντας στην εξέλιξη των επιχειρημάτων τους και της συνδυαστικής τους σκέψης. Γιατί αυτό κάνουν και τα βιβλία: μας αποκαλύπτουν διαφορετικούς τρόπους να κοιτάμε τον κόσμο.


Σύγχρονες ιστορίες σε αρχαία σταυροδρόμια
Κωνσταντίνα Καζά-Παπαγεωργίου, αρχαιολόγος
Αθηνά Μπίνιου, συγγραφέας
{ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΠΑΤΑΚΗ}

Τι συμβαίνει όταν μια σύγχρονη αρχαιολογική σκαπάνη φέρνει στο φως έναν αρχαίο δρόμο; Ποια είναι η διαδικασία ανάδειξης του σημαντικού ανασκαφικού ευρήματος και πώς αυτό εντάσσεται στο σύγχρονο αστικό περιβάλλον; Ποιος είναι ο ρόλος του συγγραφέα που εμπνέεται από την ανακάλυψη και αναδεικνύει μυθιστορηματικά την ιστορία της; Στη συνάντηση αυτή, όπου η αρχαιολογία συναντά τη λογοτεχνία, θα βρούμε απαντήσεις σε όλα αυτά τα ερωτήματα και θα έχουμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε τη διαδικασία η οποία έφερε στο φως τον αρχαίο δρόμο που αποκαλύφθηκε τυχαία σ’ ένα οικόπεδο της περιοχής της αρχαίας Αιξωνής και των γειτονικών Αλών Αιξωνίδων, εκεί που σήμερα βρίσκονται οι δήμοι Γλυφάδας, Βούλας και Βουλιαγμένης.


Ο συμμαθητής μου με τα δύο πρόσωπα
Λίνα Λυχναρά, συγγραφέας
{ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΠΑΤΑΚΗ}

Η Λίνα Λυχναρά, παίρνοντας ως αφορμή το βιβλίο της Το παιδί με τα δύο πρόσωπα και χρησιμοποιώντας οπτικοακουστικό υλικό, προσεγγίζει τη σύγχρονη θαυματουργία της μεταμφίεσης και τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να λειτουργήσει στην πλοκή ενός αστυνομικού μυθιστορήματος. Πόσο ψεύτικος ή πόσο αληθινός μπορεί να φανεί ο μεταμφιεσμένος λογοτεχνικός χαρακτήρας και ποια είναι όλα εκείνα τα στοιχεία που προσέχει ο συγγραφέας ώστε να μην απογοητεύσει τον αναγνώστη του; Στη συνέχεια και μέσα από ένα διαδραστικό παιχνίδι, οι μαθητές, χωρισμένοι σε ομάδες, θα σχεδιάσουν τον δικό τους μεταμφιεσμένο χαρακτήρα, θα τον εντάξουν σε πλοκή και θα ζητήσουν από τους συμμαθητές τους να ανακαλύψουν την πραγματική του ταυτότητα που... ίσως και να την γνωρίζουν.


Η ζωή από μακριά
Φίλιππος Μανδηλαράς, συγγραφέας
{ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΠΑΤΑΚΗ}
Διάρκεια: 3 ώρες

Στη συνάντηση αυτή οι έφηβοι καλούνται, χωρισμένοι σε μικρές ομάδες, να συνεργαστούν και χρησιμοποιώντας τη φαντασία τους και την ανατρεπτική τους σκέψη να δημιουργήσουν ένα αφήγημα υπό την καθοδήγηση του Φίλιππου Μανδηλαρά. Με αφορμή παλιές φωτογραφίες-πορτρέτα, η κάθε ομάδα διαλέγει αυτές που την ενδιαφέρουν και απομονώνει τα πιο ενδιαφέροντα στοιχεία. Στη συνέχεια συνθέτει τον ιστορικό και φυσικό περίγυρο της φωτογραφίας, την προσωπικότητα του προσώπου που απεικονίζεται, προσδιορίζει τη χρονική στιγμή που πάρθηκε η φωτογραφία, καταγράφει το τι μπορεί να συνέβη πριν και τι μετά το κλικ της μηχανής και τέλος, με επίκεντρο την ίδια τη φωτογραφία, συνθέτει μια πλήρη ιστορία.


Περίπατος στην «Αθήνα του πολέμου»
μέσα από τα βιβλία της Λότης Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου

Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου, συγγραφέας
Μπάμπης Μπαλτάς, δάσκαλος
{ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΠΑΤΑΚΗ}
Για 25 μαθητές, Διάρκεια: 3 ώρες

Η Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου συναντάει τους μαθητές και περπατάει μαζί τους στη γειτονιά της Αθήνας όπου γεννήθηκε, μεγάλωσε και την οποία στη συνέχεια περιέγραψε στα μυθιστορήματά της. Με κεντρικό θέμα ξενάγησης «Η Αθήνα στα χρόνια του πολέμου» θα τους οδηγήσει σε ιστορικά σημεία της πόλης, όπως το διαμέρισμα της Σοφίας Βέμπο στην μπλε πολυκατοικία, τον λόφο του Στρέφη, τους δρόμους των Εξαρχείων κ.ά. Ο περίπατος θα πλαισιωθεί με αφηγήσεις της ίδιας. Θα συνοδεύσει ο δάσκαλος Μπάμπης Μπαλτάς, εμπνευστής της ιδέας αυτής.


Ποίηση και έφηβοι
Ελένη Σαραντίτη, συγγραφέας, κριτικός λογοτεχνίας
{ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΠΑΤΑΚΗ}

Ας μιλήσουμε για την ποίηση· και ας μιλήσουμε για τους νέους και τη σχέση τους με αυτή. Που, όταν υφίσταται, είναι καταλυτική. Αν μιλήσουμε για την ποίηση, θα διαπιστώσουμε πως «Είναι παντού το ποίημα/ σαν τα φτερά του αγέρα μες στον αγέρα/ που άγγιξαν τα φτερά του γλάρου μια στιγμή» (Σεφέρης, Μνήμη, Β΄, Έφεσος). Αν συναντηθούμε και μιλήσουμε για την ποίηση, θα εννοήσουμε γιατί σε καιρούς δύσκολους, με στερήσεις και απογοητεύσεις κάθε λογής, ο λόγος του ποιητή μάς βοηθά να γαληνέψουμε ή να εξεγερθούμε. Και εις πείσμα συνθηκών, αντιδράσεων, απωλειών και συμφορών ακόμη, θα εξακολουθεί να «λαμπρύνει την στολήν της ανθρώπινης ψυχής» διδάσκοντάς την ελευθερία και δικαιοσύνη.


«Γυρίζοντας» με την Αλίκη στην πόλη
Αργυρώ Πιπίνη, συγγραφέας, ηθοποιός.
Σε συνεργασία με το Κέντρο Εκπαιδευτικών Δράσεων και Διαπολιτισμικής Επικοινωνίας ΚΑΡΠΟΣ
www.karposontheweb.org
Ανά συνάντηση: 25 μαθητές (1 σχολική τάξη)

Το σπονδυλωτό αυτό εργαστήρι, που βασίζεται στο αφήγημα της Αργυρώς Πιπίνη Η Αλίκη στην πόλη, χωρίζεται σε δύο φάσεις και απευθύνεται σε δύο ομάδες εφήβων. Στην πρώτη φάση οι μαθητές και των δύο ομάδων διαβάζουν το βιβλίο και συναντούν τη συγγραφέα στον χώρο του σχολείου τους. Συζητούν για την ιστορία, την πλοκή, τους χαρακτήρες και τους δίνεται ένα σενάριο βασισμένο στο βιβλίο πάνω στο οποίο προετοιμάζονται για την επόμενη συνάντηση. Στη δεύτερη φάση που θα πραγματοποιηθεί σε δύο τρίωρα, ένα για κάθε ομάδα, σε συγκεκριμένους εξωτερικούς χώρους της πόλης, οι μαθητές αναλαμβάνουν τον ρόλο των ηθοποιών και, ενσαρκώνοντας τους χαρακτήρες, συμμετέχουν σε ένα κινηματογραφικό γύρισμα που θα οδηγήσει στην παραγωγή σκηνών από μια ταινία μικρού μήκους.


ΕφημερΕΙΔΑ τον κόσμο αλλιώς
Χριστίνα Φραγκεσκάκη, συγγραφέας, εκπαιδευτικός κοινωνικών και πολιτικών επιστημών
{ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΠΑΤΑΚΗ}

Διαβάζουμε εφημερίδες; Είμαστε εξοικειωμένοι με τη χρήση τους; Γιατί, παρά το ότι το διαδίκτυο ενσωματώθηκε στην καθημερινότητά μας, οι εφημερίδες θεωρούνται ακόμη ως το σημαντικότερο μέσο έγκυρης ενημέρωσης; Πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τον Τύπο ως εργαλείο δουλειάς και έρευνας; Ελάτε σε ένα μικρό εργαστήριο με τη Χριστίνα Φραγκεσκάκη, που για πολλά χρόνια εφάρμοσε εκπαιδευτικές πρακτικές στην τάξη χρησιμοποιώντας εφημερίδες ως εργαλείο. Ελάτε να ψάξουμε, να διαβάσουμε, να συγκρίνουμε πληροφορίες και ειδήσεις και να δούμε πώς η εφημερίδα μπορεί ακόμα και σήμερα, στην εποχή της καλωδιωμένης ζωής, να παραμένει ένας προνομιακός τόπος επικοινωνίας και απόλαυσης, πώς μπορεί να μας κάνει να δούμε τα πράγματα αλλιώς.


#potemapotexana #Cyberbulling Not #virtuallife
Λίτσα Ψαραύτη, συγγραφέας (Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών για το σύνολο του έργου της), Βασιλική Νίκα, εκπαιδευτικός-PhD in Media Education, Επιστημονική συνεργάτιδα του Εργαστηρίου Ψυχολογικών Εφαρμογών και Επικοινωνιακού Σχεδιασμού του τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Ε.Κ.Π.Α.
{ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΠΑΤΑΚΗ}

Η Ηλέκτρα, η ηρωίδα του τελευταίου βιβλίου της Λίτσας Ψαραύτη, ζει στην Ελλάδα της κρίσης και βιώνει όλα τα συνακόλουθά της: ανεργία του πατέρα, συναισθηματική ευαλωτότητα, σχέσεις με συνομηλίκους σε κρίση, απομόνωση στο διαδίκτυο… Βιώνοντας μια σχέση «ψηφιακή», θα βρεθεί αντιμέτωπη με τον ηλεκτρονικό εκφοβισμό. Οι συμμετέχοντες μαθητές θα γίνουν ενεργοί παρατηρητές της πορείας αυτής και με τη βοήθεια των εισηγητών θα εμπλακούν σε έναν δημιουργικό διάλογο που θα προσεγγίσει διαθεματικά το ζήτημα του ηλεκτρονικού εκφοβισμού και θα προβληματιστούν σε ερωτήματα όπως: Τι οδήγησε την Ηλέκτρα στη δύσκολη θέση που βρέθηκε; Πώς θα έπρεπε να αντιδράσει στη συνέχεια; Κατά πόσο θα μπορούσε να είναι γνωστή μας, φίλη μας ή συμμαθήτριά μας; Τελικά, μπορούμε να έχουμε μια ομαλή και ασφαλή «ψηφιακή» ζωή;


Η Φυσική των πειραμάτων, των στίχων και των ήχων
Ομάδα Καλλιτεχνικής Φυσικής:
Αντώνης Σαρρηγιάννης, φυσικός–ποιητής | Κώστας Παπαγεωργίου, φυσικός | Μαρία Λαγού, φυσικός | Στέλλα Καλέα, μαθηματικός
{ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΕΥΓΕΝΙΔΟΥ}

Εάν νομίζετε ότι η Φυσική είναι μια δύσκολη επιστήμη, το στρυφνό μάθημα της σκληρής ασκησεολογίας και των γρίφων, τότε ελάτε να σας αποδείξουμε ότι η Φυσική μπορεί να είναι και ελκυστική, μπορεί να γίνει παιχνίδι και να σας μαγέψει. Ελάτε να γνωρίσετε τη Φυσική των πειραμάτων, των στίχων και των ήχων. Σε αυτή την εναλλακτική συνάντηση θα έχετε την ευκαιρία να συμμετάσχετε σε θεαματικά πειράματα με απλά υλικά καθημερινής χρήσης και αμέσως μετά να τα κάνετε ποίημα. Στόχος της δράσης είναι η ανάπτυξη της φυσικής διαίσθησης των συμμετεχόντων μέσα από μια ελκυστική και δημιουργική διαδικασία προσέγγισης του μαθήματος της Φυσικής.


ΕΡΓΑΣΤΗΡΙA-ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΕΦΗΒΟΥΣ

*Για τα σεμινάρια και τα εργαστήρια είναι απαραίτητη η κράτηση θέσης.
Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
Τα σεμινάρια και τα εργαστήρια θα πραγματοποιηθούν εφόσον συμπληρωθεί
ο απαιτούμενος αριθμός συμμετοχών.
ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ/ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:
ΤΜΗΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΠΑΤΑΚΗ: ΤΗΛ. 210.36.50.024, 210.36.50.025,
[email protected], FAX 210.36.50.039.Από την τέχνη του δρόμου στα εξώφυλλα των βιβλίων - Οι έφηβοι κατακτούν την τέχνη του δημόσιου χώρου
Για μαθητές από Β΄γυμνασίου
STMTS / Σταμάτης Μήτσιος, visual artist/street artist

Κάθε Τετάρτη του Νοεμβρίου 2015 (4, 11, 18 και 25) 5:00 – 7:00 Μ.Μ.
{ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΠΑΤΑΚΗ}

Στο εξελισσόμενο αυτό εργαστήρι που θα πραγματοποιηθεί σε τέσσερα στάδια, 15 έφηβοι θα έχουν την ευκαιρία να συναντήσουν τον street artist, ζωγράφο και εικονογράφο STMTS και μαζί του να γνωρίσουν την τέχνη του δρόμου και τις ειδικές τεχνικές που ο ίδιος χρησιμοποιεί για να σχεδιάσει είτε ένα τεράστιο paste up σε κάποια γωνιά της πόλης είτε το εξώφυλλο ενός βιβλίου. Στη συνέχεια οι ίδιοι οι συμμετέχοντες θα πάρουν στα χέρια τους πενάκια, χρώματα και χαρτιά και θα αποτυπώσουν τα δικά τους σχέδια καθοδηγούμενοι από τον STMTS.
Στο κλείσιμο του προγράμματος κάθε έφηβος θα έχει δημιουργήσει το δικό του έργο και όλα τα έργα μαζί θα εκτεθούν στον χώρο του Βιβλιοπωλείου Πατάκη έως τα τέλη Δεκεμβρίου.
Απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή είναι η παρουσία των συμμετεχόντων και στις 4 συναντήσεις.


ΜΙΛΩΝΤΑΣ ΣΤΟΥΣ ΕΦΗΒΟΥΣ ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ
Γράψε κι εσύ μια μαθηματική ιστορία
Τεύκρος Μιχαηλίδης, μαθηματικός, συγγραφέας

ΣΑΒΒΑΤΟ 21 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2015, 2:00 Μ.Μ. – 5:00 Μ.Μ.
{ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΠΑΤΑΚΗ}

Στο βιωματικό αυτό εργαστήρι ο Τεύκρος Μιχαηλίδης εισάγει τους εφήβους στον μαγικό κόσμο των μαθηματικών και τους παρουσιάζει βασικές τεχνικές συγγραφής μιας ιστορίας μυθοπλασίας που σχετίζεται με τα μαθηματικά. Στη συνέχεια οι συμμετέχοντες θα επιλέξουν ως ομάδα ένα γνωστό τους μαθηματικό θέμα, όπως το πυθαγόρειο θεώρημα, την ασυμμετρία, τους πρώτους αριθμούς κλπ. και συλλογικά, με την καθοδήγηση του συγγραφέα, θα γράψουν ένα μικρό διήγημα.


Από τη δημιουργία του λογοτεχνικού ήρωα στην τρισδιάστατη μοντελοποίησή του και στην οπτικοακουστική του αναπαράσταση
Σε συνεργασία με τη Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Ευγενίδου
Γιώργος Κ. Παναγιωτάκης, συγγραφέας, σεναριογράφος
Νατάσσα Παπαδάκη, σκηνοθέτρια κινηματογράφου

{ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΕΥΓΕΝΙΔΟΥ & UTech Lab ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΕΥΓΕΝΙΔΟΥ}

Ανά συνάντηση: 25 μαθητές (1 σχολική τάξη)

Το εργαστήρι αποτελείται από τρεις τρίωρες συναντήσεις που θα πραγματοποιηθούν στη βιβλιοθήκη και στον υπερσύγχρονο χώρο τεχνολογίας του Ιδρύματος Ευγενίδου, καθώς και από μία συνάντηση προετοιμασίας που θα έχει προηγηθεί στον χώρο του σχολείου. Τρεις διαφορετικές ομάδες μαθητών σε διαφορετικούς χρόνους θα συμβάλουν σταδιακά στη δημιουργία μιας ταινίας μικρού μήκους που ως ερέθισμα θα έχει την Αλάστρα του Γιώργου Κ. Παναγιωτάκη.

Στάδιο 1ο: Εργαστήρι δημιουργικής γραφής, δημι¬ουργίας του ήρωα και δημιουργίας του σεναρίου
ΠΕΜΠΤΗ 12 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2015, 9.30 Π.Μ.- 12.30 Μ.Μ.
 • Μια ματιά στον κόσμο της Αλάστρας: Χαρακτηριστικά των ηρώων και δραματουργικά στοιχεία που βοηθούν στην εξέλιξη της ιστορίας.
 • Ανάλυση βασικών στοιχείων ενός λογοτεχνικού χαρακτήρα.
 • Βασικές αρχές αφήγησης στον κινηματογράφο.
 • Δημιουργία ενός νέου «Αλαστρινού» ήρωα και τρισδιάστατος σχεδιασμός του.
 • Ομαδική συγγραφή σεναρίου της ταινίας.

Στάδιο 2ο: Γύρισμα
ΠΕΜΠΤΗ 26 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2015, 9.30 Π.Μ.- 12.30 Μ.Μ.
 • Εισαγωγή στην τέχνη του κινηματογράφου.
 • Βασικά στοιχεία κινηματογραφικής σκηνοθεσίας (ρυθμός, πλάνο, σκηνή, άξονας, μοντάζ).
 • Έναρξη γυρισμάτων της ταινίας σύμφωνα με το σενάριο της προηγούμενης ομάδας. Δημιουργία εφέ της ταινίας για green screen.

Στάδιο 3ο: Γύρισμα / Μοντάζ / Μιξάζ / Τίτλοι
ΠΕΜΠΤΗ 3 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2015, 9.30 Π.Μ.- 12.30 Μ.Μ.
 • Εισαγωγή στην τέχνη του κινηματογράφου.
 • Βασικά στοιχεία κινηματογραφικής σκηνοθεσίας.
 • Ολοκλήρωση γυρισμάτων και εφέ της ταινίας σε green screen.
 • Δημιουργία των ηχητικών τμημάτων της ταινίας, voice over, μουσική επένδυση κτλ.
 • Σχεδιασμός τίτλων ταινίας.

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ – ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ - ΑΝΑΠΤΥΞΗ
Επαγγελματικός προσανατολισμός για εφήβους στον Τόπο Ψυχοθεραπείας

ΚΥΡΙΑΚΗ 6 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2015, 11:00 Π.Μ. - 2:00 Μ.Μ.
{ΤΟΠΟΣ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ}
Κώστας Γκοτζαμάνης, ψυχίατρος | Ειρήνη Γαρούφη, ψυχολόγος |
Θάλεια Πορτοκάλογλου
, ψυχολόγος, ψυχοδραματίστρια
Περιορισμένος αριθμός συμμετοχών

Ένα βιωματικό σεμινάριο με στόχο να αναγνωρίσουμε τα ενδιαφέροντα, τις κλίσεις και τις προτιμήσεις μας και να δουλέψουμε τις δεξιότητές μας.


ΑΝΟΙΧΤΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΦΗΒΟΥΣ,
ΓΟΝΕΙΣ & ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ


*Για τα σεμινάρια και τα εργαστήρια είναι απαραίτητη η κράτηση θέσης.
Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
Τα σεμινάρια και τα εργαστήρια θα πραγματοποιηθούν εφόσον συμπληρωθεί
ο απαιτούμενος αριθμός συμμετοχών.
ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ/ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:
ΤΜΗΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΠΑΤΑΚΗ:
ΤΗΛ. 210.36.50.024, 210.36.50.025, [email protected], FAX 210.36.50.039.ΓΙΑ ΕΦΗΒΟΥΣ, ΓΟΝΕΙΣ & ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ
Έφηβοι και εξωτερική ομορφιά
Στέλλα Κάσδαγλη, συγγραφέας του Ήθελα μόνο να χωρέσω, δημοσιογράφος
Σοφία Κουτσιανά, Life & Health Coach
Αννίτα Ζάχου, υπεύθυνη Εκπαίδευσης APIVITA

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 13 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2015, 7:00 Μ.Μ.-9:00 Μ.Μ.
{THE APIVITA EXPERIENCE STORE}

Στην περίοδο της εφηβείας, η εξωτερική εμφάνιση αποκτά πρωταρχικό ρόλο στην αυτοπεποίθηση, οδηγώντας τα παιδιά σε μια συνεχή προσπάθεια καλλωπισμού και σκληρής αυτοκριτικής για το «πώς δείχνουν, πώς φαίνονται στα μάτια των άλλων». Η ταύτιση με είδωλα των media καθώς και η επιρροή από τα προβεβλημένα πρότυπα της μόδας παρασύρει συχνά, αγόρια και κορίτσια, σε υπερβολικές και επίπονες επιλογές. Το πώς στέκονται απέναντι σ’ αυτή την τάση οι γονείς και οι καθηγητές τους, μπορεί να αποδειχτεί καθοριστικό για τον αν αυτή θα αποτελέσει ένα χαρακτηριστικό της συγκεκριμένης περιόδου ή αν θα σφραγίσει ολόκληρη τη μετέπειτα ζωή τους. Ελάτε, λοιπόν, να συζητήσουμε για το πώς μπορούν οι ενήλικες να σταθούν στο πλάι και όχι απέναντι από τα παιδιά ή τους μαθητές τους και το πώς μπορούν να μετατρέψουν την αντίθεσή τους σε δημιουργική καθοδήγηση που θα προστατεύσει τους εφήβους, θα βοηθήσει στην ουσιαστική επικοινωνία μαζί τους αλλά και θα τους κατευθύνει σε ασφαλείς και εποικοδομητικές επιλογές.


ΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ
Προσέγγιση της αφήγησης λαϊκών παραμυθιών στη σχολική τάξη: Πώς μπορεί να ζωντανέψει ένα παραμύθι (από τον δάσκαλο, από τα ίδια τα παιδιά);
Λίλη Λαμπρέλλη, συγγραφέας, αφηγήτρια παραμυθιών

ΤΕΤΑΡΤΗ 18 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2015, 7:00 Μ.Μ.
{ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ}

Τα λαϊκά παραμύθια -και ειδικά τα μαγικά- έχουν τη δύναμη να ξορκίζουν λογιών λογιών φόβους, να μερεύουν, να δυναμώνουν. Αν ζωντανέψουν εντός των πυλών του σχολείου, μπορούν να ακολουθούν τα παιδιά σαν μαγικοί βοηθοί ως και το Λύκειο. Η μεγάλη τους χάρη: μιλάνε για το ανείπωτο, για κρυφές οδύνες και προτείνουν λύσεις ανάλαφρα, χωρίς διδακτισμό, χωρίς τυμπανοκρουσίες.
Θα προσεγγιστούν τα θέματα: Τι είναι τα παραμύθια προφορικής παράδοσης; Σε ποιους απευθύνονται; Γιατί είναι θεραπευτικά; Με ποιους τρόπους ο εκπαιδευτικός ή και οι ίδιοι οι μαθητές καλούνται να τα αφηγηθούν;


ΓΙΑ ΕΦΗΒΟΥΣ, ΓΟΝΕΙΣ & ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ
Μιλώντας στους εφήβους για τα μαθηματικά
Μαθηματικά: Βρετανός μπάτλερ ή δράκουλας των Καρπαθίων;
Τεύκρος Μιχαηλίδης, μαθηματικός, συγγραφέας

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 20 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2015 7:00 Μ.Μ.
{ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΠΑΤΑΚΗ}

Ο Τεύκρος Μιχαηλίδης μας ξεναγεί στον μαγικό και τόσο παρεξηγημένο κόσμο των μαθηματικών και μας περιγράφει μερικές από τις πιο άγνωστες και εντυπωσιακές εφαρμογές τους στην καθημερινή μας ζωή. Μεταξύ άλλων την κρυπτογραφία και το διαδίκτυο, τις τηλεπικοινωνίες, την οδοποιία, την ιατρική και την πλοήγηση μέσω δορυφόρου (GPS). Μια συνάντηση για όλους, ανεξάρτητα από την ηλικία ή την ειδικότητά τους, ακόμη και για μπάτλερ ή δράκουλες.


ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΓΙΑ ΓΟΝΕΙΣ & ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ
Σχολικός εκφοβισμός - BULLYING.
Αποτελεσματικές δεξιότητες επικοινωνίας - Τρόποι αντιμετώπισης
Χριστίνα Ρασιδάκη, συμβουλευτική ψυχολόγος

ΠΕΜΠΤΗ 26 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2015, 6:00 – 8:00 Μ.Μ.
{ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΙΑΝΟΣ}

Το φαινόμενο του εκφοβισμού στο σχολείο, γνωστό ως bullying, έχει πάρει τα τελευταία χρόνια σημαντικές διαστάσεις, προκαλώντας σε εκπαιδευτικούς και γονείς ερωτήματα και δυσκολίες διαχείρισης. Στο εισαγωγικό αυτό σεμινάριο θα αναλυθούν τα βασικά χαρακτηριστικά, οι αιτίες και τα συμπτώματα του φαινομένου και θα αναφερθούν τεχνικές και μέθοδοι αντιμετώπισης. Μικρές αναφορές θα γίνουν και σε δεξιότητες αποτελεσματικής επικοινωνίας που στοχεύουν στην ενδυνάμωση του ρόλου του εκπαιδευτικού και του γονέα.


ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ
Ο Μήνας Εφηβείας μέσα από τα δικά μου μάτια
Δείτε τον Μήνα Εφηβείας μέσα από τη δική σας φωτογραφική ματιά και γεμίστε τον με τα δικά σας χρώματα και τις δικές σας εικόνες.
Βρείτε το κοπτικό ΜΗΝΑΣ ΕΦΗΒΕΙΑΣ στο Βιβλιοπωλείο Πατάκη και στους συνεργαζόμενους χώρους ή κατεβάστε το από το www.i-read.i-teen.gr και φωτογραφίστε μέσα σε αυτό, όπως στο εξώφυλλο του εντύπου του Μήνα Εφηβείας 2015.
Στείλτε μας τη συμμετοχή σας μαζί με όλα σας τα στοιχεία στο [email protected] έως και την Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2016. Οι τρεις συμμετέχοντες των οποίων οι φωτογραφίες θα διακριθούν θα κερδίσουν βιβλία των Εκδόσεων Πατάκη αξίας 50 ευρώ.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ / ΟΡΟΙ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ: 210.36.50.024 & www.i-read.i-teen.gr


ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΧΩΡΟΙ – ΦΟΡΕΙΣ
 • ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΠΑΤΑΚΗ Ακαδημίας 65, Αθήνα, τηλ.: 210.38.11.850
 • ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΕΥΓΕΝΙΔΟΥwww.eugenfound.edu.gr, Λ. Συγγρού 387, τηλ.: 210.94.69.631, 32
 • ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ «ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΜΙΧΑΗΛ Ν. ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΣ- ΒΙΟΧΑΛΚΟ» Στάδιο Τεγέας
 • WWW.VISITGREECE.GR
 • ΤΟΠΟΣ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ Υψηλάντου 20-22, Αθήνα, τηλ: 211.01.28.128 | www.topos-psy.gr
 • ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΧΑΝΙΩΝ Υψηλαντών 31, Χανιά, τηλ: 28213.41663 | www.librarychania.gr
 • ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ Κάδμου 7 και Δαιδάλου, Λιβαδειά, τηλ. 22610.89970 & 81340, FAX 22610.81028 | www.liblivadia.wikidot.com
 • THE APIVITA EXPERIENCE STORE Σόλωνος 6 & Κανάρη, Κολωνάκι, τηλ. 210.36.40.560 |www.apivita.com/hellas/apivita-experience-store
 • ΚΑΡΠΟΣ Κέντρο Εκπαιδευτικών Δράσεων και Διαπολιτισμικής Επικοινωνίας
 • Φωκίδος 13, Χαλάνδρι, τηλ: 69494040036949404003, 210.68.50.445 | www.karposontheweb.org
 • IANOS ΑΘΗΝΑΣ Σταδίου 24, τηλ.: 210.32.17.917 | www.ianos.gr
Εκδόσεις Πατάκη
Παναγή Τσαλδάρη (πρώην Πειραιώς) 38
10437 Αθήνα
τηλ.: 210.36.50.000, 210.52.05.600, 801.100.2665801.100.2665
www.patakis.gr

e-mail: [email protected], [email protected]


Δείτε το newsletter
στον browser σας

Προωθήστε το newsletter
Unsubscribe